Robotske kosilnice

Iščete najboljši model določene naprave glede na vaše želje in potrebe?
Tomson

29 Apr 2026, 15:29

gtonek napisal/-a:
29 Apr 2026, 07:26
Bo mogoce kaksen test?
če bo čas, sem sedaj na hitro zadevo nastavil pri starših včeraj, zaenkrat izgleda top, potem pa malo kasneje, če bo čas napišem kakšen review članek o modelu ...
zmedena

29 Apr 2026, 20:33

Jaz se pa še vedno odločam....toliko podatkov da sem res.... WI-FI nam občasno nagaja, smo v kotlini in eni govorijo tako drugi tako. Potem pa še hribček.... Trenutno se odločam med spodnjimi, pa če iz prve roke pade mnenje, da se potem dokončno odločim, saj je res že čas, da začne nekdo delat hahaha

https://www.merkur.si/robotska-kosilnic ... ni-2-1000/
https://www.ecovacsrobot.si/izdelek/rob ... -lidar-pro
https://www.bauhaus.si/robotske-kosilni ... p/33787859

Naključno izbrane trgovine
Tomson

29 Apr 2026, 22:47

zmedena napisal/-a:
Jaz se pa še vedno odločam....toliko podatkov da sem res.... WI-FI nam občasno nagaja, smo v kotlini in eni govorijo tako drugi tako. Potem pa še hribček.... Trenutno se odločam med spodnjimi, pa če iz prve roke pade mnenje, da se potem dokončno odločim, saj je res že čas, da začne nekdo delat hahaha
sam bi predlagal model ki sem ga tudi sam kupil prejšnji teden. Je eden redkih z LiDARjem, kar je velika prednost. Mammotion ima tudi vključeno 3-letno 4G mobilno povezavo, tako da WiFi ni problem, pa nasplošno pač Mammotion najbolj zanesljiva kar se tiče navigacije ... Navedeni starejši modeli so tudi čisto ok glede na teste in uporabnike, a če se dobi za podobno ceno novejši, naprednejši LiDAR model ne vidim razloga zakaj ne! ;) tukaj je prednost še 3-letna garancija ...
zmedena

29 Apr 2026, 23:52

Tomson napisal/-a:
29 Apr 2026, 22:47
zmedena napisal/-a:
sam bi predlagal model ki sem ga tudi sam kupil prejšnji teden. Je eden redkih z LiDARjem, kar je velika prednost. Mammotion ima tudi vključeno 3-letno 4G mobilno povezavo, tako da WiFi ni problem, pa nasplošno pač Mammotion najbolj zanesljiva kar se tiče navigacije ... Navedeni starejši modeli so tudi čisto ok glede na teste in uporabnike, a če se dobi za podobno ceno novejši, naprednejši LiDAR model ne vidim razloga zakaj ne! ;) tukaj je prednost še 3-letna garancija ...
Imam samo tezavo, ker bi na obroke vzela 🥴... Tu verjetno ne gre...
Tomson

30 Apr 2026, 02:01

zmedena napisal/-a:
hmm, ja, verjetno res ne, razen če vam banka omogoča, da za vsak nakup, ki gre preko kreditne kartice kar na SMS odgovorite koliko obrokov, tako je npr. pri meni ... je sicer tudi v SLO trgovinah, tam lahko na obroke, je pa res cena kar višja pri 1700€ za tale model ... dobra alternativa bi bila še Segway Navimow i210 Lidar Pro ta je kar ugodnejša v SLO oz. s podobno ceno. (REVIEW)
zmedena

30 Apr 2026, 08:01

Tomson napisal/-a:
30 Apr 2026, 02:01
zmedena napisal/-a:
hmm, ja, verjetno res ne, razen če vam banka omogoča, da za vsak nakup, ki gre preko kreditne kartice kar na SMS odgovorite koliko obrokov, tako je npr. pri meni ... je sicer tudi v SLO trgovinah, tam lahko na obroke, je pa res cena kar višja pri 1700€ za tale model ... dobra alternativa bi bila še Segway Navimow i210 Lidar Pro ta je kar ugodnejša v SLO oz. s podobno ceno. (REVIEW)
To sem tudi gledala, a me skrbijo tri kolesa, torej spredaj samo eno. Na hribcku stabilnost verjetno ni kot pri stirih kolesih . Ali pa se motim?
Tomson

30 Apr 2026, 10:19

zmedena napisal/-a:
30 Apr 2026, 08:01
To sem tudi gledala, a me skrbijo tri kolesa, torej spredaj samo eno. Na hribcku stabilnost verjetno ni kot pri stirih kolesih . Ali pa se motim?
vse je odvisno od razgibanosti terena, kaj se potrebuje, kakšni vzponi so. Mammotion je tukaj vsekakor boljši, a tudi Segway premaga kar fine klančine ... sicer pa za primerjavo med omenjenima modeloma:

Segway: 55% / 29°
Mammotion: 80% / 38°
replenish

30 Apr 2026, 10:21

Lastim si Goat Bot Unicut H1, katero sem kupil za lansko sezono v akciji za cca 1100€. Takrat je bila zelo ugodna napram konkurenci. Prvotno sem bil navdušen, vendar je to bila moja prva robotska kosilnica, tako da nisem vedel kaj pričakovati. Na začetku sem bil zadovoljen, s časoma pa so se pokazale težave ki so počasi začele najedati živce. Kosilnica načeloma lepo deluje in se uspešno izogiba oviram in ko je na volji dobro pokosi vse, vendar žal ni vedno tako. Večkrat se je ustavila kar nekje, brez neke ovire in tam obstala. Ko sem jo ročno spet pognal, je v večini primerov nadaljevala vendar včasih je nisi več premaknil. V takih primerih sem jo moral poslati nazaj na postajo in jo dati ponovno kosilti. Problem je ker se takrat program resetira in začne isto parcelo kositi na začetku, tako da sem imel marsikaj pokošeno 3x, ostalo pa niti enkrat... da sem to preprečil sem moral kosilnico ročno nesti na drugi konec in jo tam pognati.

Naredil sem si več manjših con, kar pa je kar težavno saj pregled na aplikaciji ni ravno dober in če si po pomoti prečkal obstoječo cono ko si delal novo ti jih je avtomatsko združilo in "undo" opcije ni. Večkrat sem moral cono pobrisati in na novo narediti kar vzame zelo dosti časa. Če nisem hotel da mi združi con, sem moral pazit da ne prečkam meje obstoječe cone vendar v tem primeru pa sem imel nepokošeno travo med conami.

Poskusil sem narediti eno veliko cono, kar pa se ni ravno do dobro obneslo. Takrat je bilo proti koncu avgusta, ko pride tema relativno hitro in kosilnica v temi se čisto zgubi. Praktično mi ni uspela v enem dnevu pokositi cele cone saj zadnjo tretjino je začela tik pred temo, tako da se je vedno obstala nekje. ročno sem jo moral nesti nazaj na polnilnico in program košnje se je izgubil, tak da je 1/4 parcele ostal nepokošen.

Imam dosti grmičkov na parceli in kosilnica je prvo pokosila po ravnih linijah, med samimi ovirami pa je pustila nepokošene linije, kar sicer ni problem ker ko konča tisti "lažji del" gre pokosit še ostalo in na koncu še rob. Če bi potekalo brez težav od začetka do konca ne bi bil problem, vendar kaj ko se to skoraj nikoli ni zgodilo.

Letos ko se je začela sezona pa se je pojavilo še več težav in sicer pogostoma mi javlja "RTK exception" ker iz nekega razloga ne ve kje se nahaja in je praktično neuporabna. Večkrat sem ugasnil in ponovno startal pa ni pomagalo, sedaj sem ugotivil da v takih primerih je najbolje da jo nesem nekam blizu RTK antene, jo ugasnem in vžgem ter dam "ok + start" da začne nekaj delat in takrat se zave sama sebe in začne nekaj delat... potem jo lahko pošljem domov in nato kosit kar potrebujem.

Dejansko kosilnica ni samostojna, ker se prevečkrat kaj zatakne in ne pomnem kdaj sem prišel iz službe in je bilo vse pokošeno. Ravno ta vikend je kosila na ravni trati brez nobene ovire popoldan. Pol trave je v senci hiše in vedno ko je prišla do sence se je malo ustavila in večkrat obrnila ker očitno je mislila da je ovira, to ni problem saj eventuelno je šla tudi v senčni del. Problem je ker se je v času košnje 4x ustavila sredi trave brez neke okvire bret nič .. in sem dobil v aplikaciji obvestilo da je stuck !!!?? brez razloga ... ta kosilnica kosi ko jo imaš na očeh in si pripravljen pomagati. Ko te ni doma lahko samo upaš da se bo zataknila proti koncu in ne na začetku košnje.

Videl sem da so bile spet neke akcije za to kosilnico in če jo dobiš za 500-600€ se še kar splača, sploh če nimaš zahtevnega travnika z dosti ovirami v nasprotnem primeru pa bolje iskat alterantivo.

Težave ki so se pojavljale:
- Ustavlja se je brez očitnega razloga
- 1m pred polnilno postajo se je izgubila in javila da se ne more iti polnit ??!!
- v temi se popolnoma izgubi, večkrat mi je krožila na istem mestu dokler se ni izpraznila baterija ... pa travo je celo razrila na tistem mestu.
- Izgublja rtk postajo

Aplikacija
- mape ne moreš shranit
- ne moreš delati con v aplikaciji
- smer košnje moraš nastavljati za vsako cono v nastavitvah ločeno, ne moreš pri izbiri cone definirati še smer košnje
.. na splošno aplikacija je lesena

Support:
... ne bom rekel da so neodzivni vendar .... Večkrat sem jih kontaktiral kjer sem postavil več vprašanj, odgovorili so naslednji dan samo na eno vprašanje, ko sem jih ponovno vprašal in omenil težave sem moral spet čakati 1 dan na delni pomankljiv odgovor.

Kakorkoli, letos sem ji mislil že večkrat vrečt ob zid in nabaviti nekaj drugega.

@Tomson => Kaj imam jaz še kakšno možnost, da vrnem to zadevo saj ne ravno opravlja dela tako kot bi pričakoval? .. ne bom rekel da ne dela, vendar tako kot dela ni ravno to kar hočem, saj ne morem biti stalno nadzornik. Kosilnico sem plačal enkrat konec junija lani, 12.7.2025 sem jo aktiviral.
Tomson

30 Apr 2026, 13:54

replenish napisal/-a:
30 Apr 2026, 10:21
@Tomson => Kaj imam jaz še kakšno možnost, da vrnem to zadevo saj ne ravno opravlja dela tako kot bi pričakoval? .. ne bom rekel da ne dela, vendar tako kot dela ni ravno to kar hočem, saj ne morem biti stalno nadzornik. Kosilnico sem plačal enkrat konec junija lani, 12.7.2025 sem jo aktiviral.
dajmo poizkusit! Predlagam da se najprej obrne na trgovino, podporo, da vidimo kaj bodo rekli, nato bom pa še jaz preko svojega kontakta v trgovini nadaljeval, da se nekaj uredi. Ker tudi pri meni so s tem modelom težave, kolikor je lani delovala precej ok, razen kakšne nedoslednosti tu in tam, je res zelo zelo kompleksen vrt in vem da bi marsikateri model tudi imel težave in sem nekak sprejel kakšen manjši kompromis, ker ni bilo nič večjega ... a je letos takoj po udpejtu postala neodzivna. Predlagam da se tole tvoje kar prevede, z vsemi opisanimi težavami v ENG in pač podporo trgovine prosi za povrnitev kupnine, ker zadeva ne funkcionira kot bi morala in ni uporabna kot je namenjeno. Sam se bom pa tudi maksimalno potrudil da se nekako uredi. Mi boš potem prosim poslal podatke in odzive podpore, da se naprej potem pogovarjam s kontkatom v trgovini. Imajo pa sedaj na kitajskem do 5.maja praznike, tako da prej verjetno ne bo kaj ...
replenish

01 Maj 2026, 09:16

Tomson napisal/-a:
30 Apr 2026, 13:54
dajmo poizkusit!
Sem odpru ticket, št. sem ti poslal na ZS / sporoči če nisi prejel. Hvala za pomoč.

Včeraj smo šli z družino na izlet in sem kosilnici določil da pokosi eno večjo cono, čez dan se spomnem na njo in preverim kako ji gre in mi javi da je offline :| , ko pridem domov jo najdem 1m stran od polnilne postaje... pokosila je 1/4 in to je bilo to...
Tomson

01 Maj 2026, 11:58

replenish napisal/-a:
01 Maj 2026, 09:16
Sem odpru ticket, št. sem ti poslal na ZS / sporoči če nisi prejel. Hvala za pomoč.
veš da nisem prejel ZS, lahko še enkrat preveriš/pošlješ prosim ?
replenish

01 Maj 2026, 12:28

@Tomson => Ta ZS na tem forumu niso ravno najbolj zanesljiva... sem že večkrat opazil, da kaj ni bilo poslano. Kakorkoli, sem poslal še 1x
Tomson

01 Maj 2026, 12:41

replenish napisal/-a:
01 Maj 2026, 12:28
@Tomson => Ta ZS na tem forumu niso ravno najbolj zanesljiva... sem že večkrat opazil, da kaj ni bilo poslano. Kakorkoli, sem poslal še 1x
sedaj sem pa prejel ... načeloma je vse ok, problem je, ko se predali napolnijo, potem pa res ni dostave, tako da sam vsake toliko brišem sporočila ko opazim, včasih prepozno ...
Odgovori